Your logger does not contain yet any favourite. You can add favourites by clicking the Link "collect" on a product page. Your favourites are then permanently stored.

Links

bestanden

gemarkeerd: ---------- wissen downloaden

Hans Sachs Haus, Gelsenkirchen:

Licht en transparantie

Over het gebouw:

Het Hans Sachs huis te Gelsenkirchen werd na de verbouwing door de architecten van Gerkan Marg en partners (gmp) tot het nieuwe stadhuis van de stad. De omhulling wordt nog steeds gevormd door de expressionistische bakstenen gevel van architect Alfred Fischer uit de 20er jaren. Maar van binnen presenteert zich het stadhuis als een tot in de puntjes modern geconcipeerd administratiegebouw.

Een indruk van grootte en transparantie geeft het lichtdoorvloed atrium, waar het licht door een riant glazen dak binnenvalt. De kantoorverdiepingen volgen ringachtig de historische buitenmuur en zijn naar de hal toe van glazen borstweringen omgeven; de muren naar het atrium toe zijn eveneens van glas. Op deze manier worden tevens de binnenliggende kantoren van daglicht voorzien.

De verlichtingsoplossing:

Teneinde het daglicht optimaal te benutten, concipeerden de met de lichtplanning belaste deskundigen van Winter ingenieurs te Berlijn de verlichting van de kantoren met een daglichtafhankelijke regeling, welke tegelijkertijd gekoppeld is aan een aanwezigheidsregistratie. Bovendien plande het concept van de architecten een lichte en gelijkmatige verlichting van de ruimten alsmede een plafondverlichting via lampen met een hoog aandeel indirect licht in. Gekozen werd voor een verlichtingsoplossing welke direct/indirect stralende lampen met varianten combineert welke op hun beurt een aandeel indirect licht van boven de 90 procent bereiken: het pendelarmatuur procube van Regiolux met T5-technologie. Met deze ene lamp konden alle projecteisen op de kantoren vervuld worden, want ook de regelingscomponenten en sensoren voor het lichtbeheer zijn reeds in de procube geïntegreerd. De armaturen zorgen voor ergonomisch licht met een voor beeldschermwerkplaatsen geschikte ontspiegeling en worden efficiënt geregeld via daglicht- en aanwezigheidssensoren.

Alleen al door de intelligente regeling wordt een energie- en kostenbesparing van tenminste 30 procent bereikt. De verantwoordelijken voor de vakplanning en objectbewaking bij Winter ingenieurs kregen een doorgaand positieve terugkoppeling van de opdrachtgever: „De kantoorverlichting vervult de hoge eisen tot in de puntjes; vanaf de algehele uitstraling, de bereikte lichtkwaliteit, tot en met de eenvoudige handhaving van de regeling. De gelijkmatige verlichting wordt door de raamopeningen 's avonds ook van buiten in de gevel zichtbaar.”

Speciaal voor de inzet in het Hans Sachs huis heeft Regiolux een variant van de procube ontwikkeld, welke het vereiste hoge aandeel indirect licht van 90 procent bereikt. Met behulp van geïntegreerde lichtleiplaten wordt het licht bijna geheel naar het plafond toe omgeleid, zodat het homogeen verlicht wordt. Ruimte, muur en plafond worden gelijkmatig verlicht. Het licht draagt zodoende bij tot een beter kijkvermogen en welzijn op de werkvloer. De rangschikking van de lampen was volgens de plannen van gmp-architecten zodoende gepland dat de varianten met voornamelijk indirect licht in het midden van de ruimte, boven de bureau’s geplaatst zouden worden en om daarnaast lampen met een „gewone“ direct/indirect-lichtverdeling in te zetten. Op deze manier kon een perfecte verhouding van direct en indirect licht gerealiseerd worden.

Met hun rechte, gereduceerde vormentaal zijn de procube lampen harmonisch in de architectuur geïintegreerd. Ook de kantoorruimten van de burgemeester zijn hiermee uitgerust. Zij garanderen een duurzaam energie- en kostenefficiënte kantoorverlichting in het Hans Sachs huis.

Producten welke in het kader van dit project gebruikt zjin:

  • Pendelarmatuur procube
    procube CUHID