TECHNIKUM III FRAUNHOFER INSTITUTE ISC, WÜRZBURG

CURVED LIGHTING AS PART OF THE ARCHITECTURE


A new laboratory and technology building has been built at the Fraunhofer Institute for Silicate Research ISC in Würzburg based on plans from Zaha Hadid Architects in London.
The result is "Technikum III" with an area of 2,500 square metres.

TECHNOLOGY AND BUILDING ENVELOPE

The building meets the stringent demands on energy efficiency and sustainability. Solar technology with absorption chillers is in use for heat-cold recovery. Photovoltaic modules integrated in the façade provide electricity for electric filling stations. The air conditioning in rooms is aided by component temperature control. Light control is energy-efficient and dependent on daylight and motion. As a further part of the architecture, the light runs also follow the curved form of the building. They are self-supporting, mounted on the fair-faced concrete walls of the corridors

This has been realised in close collaboration between architects Zaha Hadid and the planners commissioned for this project, REA Reinhart Engert Albert Beratende Ingenieure GmbH in Würzburg, and the employees at the Erfurt office of R+S Solutions GmbH responsible for implementation. Regiolux, the specialists for technical light, were commissioned to implement the light runs for the building. Regiolux managed to adapt the SDT light run to the visually-demanding requirements profile of the architects in a way that makes perfect economic sense.


EXPLOITING THE TALENTS OF THE SDT LIGHT RUN

The SDT light run was fitted with a special version of the hokal luminaire with slim dimensions and flush with the rail width. The cable guide was equipped with daylight and presence controls in Dali all the way along. An emergency lighting system was also integrated.

A single continuous SDT system meets the wide range of lighting tasks in "Technikum III". A variant with frosted panes is in use in the corridors providing comfortable lighting for traffic. In offices and laboratories, stail variants are in use with mircroprism louvres for glare-free work at workstations. In the rooms with suspended ceilings, the SDT light run is fitted with a visible shadow gap, producing a light channel effect. Thanks to this system, which is adapted to the individual project requirements of the laboratory and technology building, both the high requirements for the lighting technology and optical requirements have been implemented in an energy-efficient and cost-effective way.

Regiolux News – always up-to-date