TECHNIKUM III ISC INSTYTUTU FRAUNHOFERA, WÜRZBURG

PASMO ŚWIETLNE ŁUKOWE JAKO CZĘŚĆ ARCHITEKTURY


Fraunhofer-Institut für Silicatforschung ISC w Würzburgu rozbudowany został o gmach laboratoryjno-technologiczny.
Tak powstało liczące 2500 m2 powierzchni „Technikum III”.

TECHNOLOGIA I POWŁOKA BUDYNKU

Budynek spełnia wysokie wymagania pod względem efektywności energetycznej i oszczędności zasobów. Przykładowo ciepło i zimno jest odzyskiwane przy użyciu solarnego układu klimatyzacyjnego z chłodziarką absorpcyjną. Wytwarzany we wbudowanych w elewacji modułach fotowoltaicznych prąd zasila stacje ładowania pojazdów z napędem elektrycznym. Warunki klimatyczne w pomieszczeniach utrzymywane są za pomocą regulacji temperatury elementów konstrukcyjnych. Sterowanie światłem uwarunkowane jest ilością światła dziennego i obecnością ludzi w celu zapewnienia efektywności energetycznej. Pasma świetlne ułożone są w łuki naśladujące pofałdowaną formę architektoniczną budynku. W korytarzach zwisają one swobodnie z sufitów z betonu architektonicznego

Projekt zrealizowany został w ścisłej współpracy pracowni architektonicznej Zahy Hadid z projektantami z biura REA Reinhart Engert Albert Beratende Ingenieure GmbH w Würzburgu oraz pracownikami oddziału w Erfurcie odpowiedzialnej za wykonawstwo firmy R+S Solutions GmbH. Fachowcom od światła technicznego z firmy Regiolux powierzono zadanie realizacji pasm świetlnych obiektu. Udało im się połączyć walory estetyczne z racjonalizacją kosztów, dostosowując pasmo świetlne SDT do bardzo wymagających specyfikacji biura architektonicznego.


WYKORZYSTANIE ZALET PASMA ŚWIETLNEGO SDT

Pasmo świetlne SDT wyposażone zostało w specjalną, cieńszą wersję oprawy hokal o szerokości szyny. Prowadnice przewodów wyposażone zostały na całej długości w czujniki światła dziennego i obecności Dali. Ponadto wbudowano w nie system oświetlenia awaryjnego.

W ten sposób różne funkcje oświetlenia w „Technikum III” realizowane są przy użyciu jednego ciągłego pasma świetlnego SDT. W korytarzach stosowany jest wariant z oszronioną szybką, który oświetla ciągi komunikacyjne przyjemnym światłem. W pomieszczeniach biurowych i laboratoriach wykorzystano warianty stail z rastrem mikropryzmatycznym do oświetlenia miejsc pracy z monitorem bez olśnienia odbiciowego. W pomieszczeniach z sufitem podwieszanym zamontowano pasmo świetlne SDT z widoczną fugą cieniową, dzięki której powstaje wrażenie kanału świetlnego. Dzięki temu systemowi indywidualnie dostosowanemu do wymagań projektu budynku laboratoryjno-technologicznego udało się w sposób ekonomiczny spełnić zarówno wysokie kryteria dotyczące techniki świetlnej, jak i efektywności energetycznej.