HANS-SACHS-HAUS, GELSENKIRCHEN

LICHT EN TRANSPARANTIE

OVER HET GEBOUW:

het Hans-Sachs-Haus in Gelsenkirchen is na de verbouwing door de architecten van Gerkan Marg und Partner (gmp) het nieuwe raadhuis van de stad. De gebouwschil wordt nog steeds gevormd door de expressionistische bakstenen gevel van architect Alfred Fischer uit de jaren 1920. Aan de binnenkant ziet het raadhuis er echter uit als een tot in het detail modern ontworpen administratiekantoor.

Voor een indruk van grandeur en transparantie zorgt de overvloedig verlichte voorzaal, die zijn licht door een royaal glazen dak ontvangt. De kantooretages volgen in de vorm van een ring de historische buitenwand en zijn tot de hal met glazen borstweringen omspannen, de wanden die aan de voorzaal grenzen zijn eveneens van glas voorzien. Zo worden ook de intern liggende kantoren van daglicht voorzien.

DE VERLICHTINGSOPLOSSING:

Om het daglicht optimaal te gebruiken, ontwierpen de met lichtplanning belaste specialisten Winter Ingenieure, Berlijn, de verlichting in de kantoren met een daglichtafhankelijke regeling, die tegelijkertijd aan een aanwezigheidsregistratie gekoppeld is. Bovendien voorzag het concept van de architecten een heldere en gelijkmatige verlichting van de ruimtes en een plafondverlichting via lampen met een hoog aandeel indirect licht. Er werd gebruik gemaakt van een verlichtingsoplossing, die direct/indirect stralende lampen met varianten combineert die op hun beurt een indirect lichtaandeel van meer dan 90 procent bereiken: de pendelarmatuur procube van Regiolux met hoogwaardige T5-techniek. Met deze ene armatuur kon aan alle projecteisen in de kantoren worden voldaan, want ook de regelcomponenten en sensoren voor het lichtmanagement zijn reeds in de procube geïntegreerd. De lampen zorgen voor ergonomisch licht met voor beeldschermwerkplek geschikte verblindingsreductie en worden via daglicht- en aanwezigheidssensoren efficiënt geregeld.

Alleen al door de intelligente besturing wordt een energie- en kostenbesparing van minstens 30 procent bereikt. De verantwoordelijken voor de vakplanning en objectbewaking bij Winter Ingenieure ontvingen een absoluut positieve feedback van de hoofdaannemer:

”De kantoorverlichting voldoet tot in het detail aan de hoge eisen, van de algemene uitstraling, de bereikte lichtkwaliteit tot de ongecompliceerde bediening van de besturing. De gelijkmatig heldere verlichting wordt door de raamopeningen ‘s avonds ook van buitenaf in de gevel zichtbaar.”
 

Speciaal voor het gebruik in het Hans-Sachs-Haus heeft Regiolux een variant van de procube ontwikkeld, die het vereiste hoge indirecte lichtaandeel van 90 procent bereikt. Met behulp van geïntegreerde lichtstuurplaten wordt het licht bijna volledig naar het plafond omgeleid, zodat deze homogeen verlicht wordt. Ruimte, wand en plafond worden gelijkmatig helder helder verlicht. Het licht draagt zo bij aan het goede zicht en welzijn op de werkplek. In de rangschikking van de lampen was volgens de plannen van gmp-architecten voorzien om de varianten met voornamelijk indirect licht centraal in de ruimte boven de bureaus te plaatsen en daarnaast lampen met “normale” directe/indirecte lichtverdeling te gebruiken.

Met hun rechtlijnige, minimalistische design worden de procube-lampen harmonieus in de architectuur opgenomen. Ook de kantoorruimtes van de burgemeester zijn daarmee uitgerust. Ze garanderen in het Hans-Sachs-Haus een duurzaam energie-efficiënte en economische kantoorverlichting.

Regiolux innovaties - mis niets!